Οι σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στο μηχανογραφικό 2016

Για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό  2016 που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι απόφοιτοι ΓΕΛ σχολικού έτους 2015-2016 θα υπάρχουν και οι σχολές Ανθυποπυραγών  και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Οι σχολές αυτές έχουν ενταχθεί στο 1ο, στο 2ο και στο 5ο Ε.Π. και μπορεί ο απόφοιτος να τις επιλέξει από οποιαδήποτε από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού.

Οι σπουδές στη Σχολή Ανθυποπυραγών διαρκούν τέσσερα (4) έτη και οργανώνονται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι ισότιμη με τα ιδρύματα του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Η Σχολή Πυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.

Για την εισαγωγή στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας οι υποψήφιοι ιδιώτες υποβάλλονται σε «Προκαταρκτικές εξετάσεις» (αθλητικές, υγειονομικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες) που γίνονται με μέριμνα του Επιτελείου του Π.Σ. και σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις οικείες διατάξεις του νόμου και τους οικείους κανονισμούς. Το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων διατυπώνεται πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους.

Η ζήτηση από τους μαθητές αναμένεται να είναι  μεγάλη, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα που πληροί τα δύο βασικότερα κριτήρια επιλογής σχολής από τους διαγωνιζόμενους: προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και απολαβές από την πρώτη ημέρα. Έτσι, αναμένεται η βάση να είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αυτονόητο θεωρείται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν τις δοκιμασίες στα αθλήματα

Σχετικά: το ΦΕΚ 73/Α/24-03-2014 (άρθρο 69)

και το ΦΕΚ 995/Β/29-05-2015 (Μηχανογραφικό)