Τμήματα Ψυχολογίας στο νέο μηχανογραφικό 2016-2017

  Η ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές. Σήμερα (2016) λειτουργούν στη χώρα μας 4 τμήματα Ψυχολογίας. Τα δύο βρίσκονται στην Αθήνα, ένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Τα τμήματα ψυχολογίας στο νέο μηχανογραφικό

Τα 4 τμήματα ψυχολογίας εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο και δηλώνονται από τους μαθητές της Ο.Π. Ανθρωπιστικών σπουδών. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τα τμήματα και τη βάση εισαγωγής.

 

Τμήμα Βάση Εισαγωγής Γενικής Σειράς2016(Νέο)                2015
Ψυχολογίας  ΑΠΘ, (Θεσσαλονίκη) 17517 17.596
     Ψυχολογίας  Παντείου, Αθήνα 17381 17.478
     Ψυχολογίας  Κρήτης, Ρέθυμνο 17121 17.162
     Ψυχολογίας  ΕΚΠΑ, Αθήνα 17725 17.751
     


Προσοχή στα τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΕΚΠΑ και Ιωαννίνων.

Δε θα πρέπει ο τίτλος των πιο πάνω τμημάτων να ξεγελάσει τους μαθητές. Τα τμήματα αυτά δεν παρέχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου, ακόμα και αν οι απόφοιτοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στην ψυχολογία. Όσοι επιλέξουν τα εν λόγω τμήματα οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

 

Χώροι εργασίας: Νοσοκομεία, Ιδρύματα, Σχολεία.

Οι Απόφοιτοι των Τμημάτων Ψυχολογίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου κατόπιν αιτήσεως τους στις οικείες Νομαρχίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278)τ. Α0-12-1979).

Οι τομείς απασχόλησης των ψυχολόγων στην Ελλάδα συνοψίζονται στους εξής:

(α) στο χώρο της υγείας και της φροντίδας (νοσοκομεία και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης, ιδρύματα και οργανισμοί για τα άτομα με αναπηρία, τα κέντρα αποκατάστασης, τα γηροκομεία),

(β) στο χώρο της εκπαίδευσης (σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμβουλευτικά κέντρα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης), και

(γ) σε διάφορους άλλους κοινωνικούς φορείς παροχής πηρεσιών (όπως δήμοι, όπου λειτουργούν γραφεία εύρεσης εργασίας και άλλες υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης των δημοτών, διάφοροι κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ο Ο.Α.Ε.Δ. και άλλοι φορείς στήριξης της απασχόλησης).

Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές

Το πτυχίο των Τμημάτων Ψυχολογίας παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεταπτυχιακές σπουδές για απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ή Διδακτορικού Διπλώματος.