Οι Οικονομικές Σχολές στο μηχανογραφικό 2016

Για να μπορέσει ο μαθητής ( έχει επιλέξει μαθήματα που του ανοίγουν το 5ο επιστημονικό πεδίο)  να κάνει όσο το δυνατό καλύτερη επιλογή μεταξύ των Οικονομικών Τμημάτων, παραθέτουμε πίνακα με τα Οικονομικά Τμήματα των   Πανεπιστημίων του 5ου Ε.Π.,τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους  μέσα από τις οποίες ο μαθητής μπορεί να λάβει πληροφορίες για το αντικείμενο σπουδών τους, να μελετήσει τα προγράμματα σπουδών και να δει τα επαγγελματικά δικαιώματα του κάθε τμήματος (σε όσα τμήματα προσφέρουν αυτή τη πληροφόρηση), να δει τι προγράμματα μεταπτυχιακών και ίσως και διδακτορικών σπουδών υπάρχουν. Επίσης στο πίνακα υπάρχουν και οι βάσεις 2016 που αντανακλούν κατά κάποιο τρόπο και τη ζήτηση των αποφοίτων για τις ανωτέρω σχολές στο ίδιο έτος.

Σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν οι απόφοιτοι των οικονομικών σχολών.

Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να αναφέρουμε ότι:

1.Οι απόφοιτοι των τμημάτων «Οικονομικών Επιστημών» μπορούν να δραστηριοποιηθούν στο εμπόριο, στη διεθνή οικονομία, στα νομισματικά θέματα ως οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, ως ερευνητικό προσωπικό, ως οικονομικοί σύμβουλοι, φοροτεχνικοί, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, σε τράπεζες κ.ά.

2.Οι πτυχιούχοι των τμημάτων «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» μπορούν να εργαστούν ως αναλυτές στατιστικών στοιχείων σε κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας, ως αναλυτές και εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και ως ποσοτικοί αναλυτές επενδύσεων και στελέχη διοίκησης σε τράπεζες.

3.Αναφορικά με τα τμήματα «Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργάνωσης», μπορούν να εργαστούν -μεταξύ άλλων- ως ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε υπηρεσίες Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων  «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής», τα οποία είναι τα πλέον υψηλόβαθμα στο 5ο επιστημονικό πεδίο, προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους στους τομείς: Στελέχωση οικονομικών υπηρεσιών και λογιστηρίων, χρηματοπιστωτικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, χρηματιστηριακών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Φυσικά όλες οι ανωτέρω ευκαιρίες καριέρας  ισχύουν  εφόσον υπάρχει ζήτηση από επιχειρήσεις,  οργανισμούς, Δημόσιο, για τέτοια στελέχη, δηλαδή εφόσον οι οικονομικές συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι κατάλληλες.

Επισημαίνουμε ότι ο πίνακας περιέχει τμήματα που οι απόφοιτοι τους έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Οικονομικό Επιμελητήριο, δηλαδή να εργαστούν ως Οικονομολόγοι ή ως Λογιστές αν το επιθυμούν.(μέλη του ΟΕΕ).

Τέλος τονίζουμε ότι για τα τμήματα με αστερίσκο αλλά και για τα τμήματα που ο τίτλος τους δεν παραπέμπει σε καθαρά οικονομικές σχολές,  οι μαθητές   πριν πάρουν οποιασδήποτε απόφαση να επικοινωνούν με τον ΟΕΕ  για επικαιροποίηση των πληροφοριών.

   Ο Πίνακας