Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF)

Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς που λειτουργεί ως ένας μηχανισμός, ο οποίος επιτρέπει την ευκολότερη ανάγνωση και

κατανόηση των προσόντων σε διαφορετικές  χώρες και συστήματα στην Ευρώπη. Έχει δύο βασικούς στόχους: την προώθηση της κινητικότητας των πολιτών από χώρα σε χώρα και τη διευκόλυνση της διά βίου μάθησής τους.

Το EQF έχει σχεδιαστεί ως σημείο αναφοράς των διαφορετικών συστημάτων και πλαισίων προσόντων στην Ευρώπη. Λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και διευκολύνει την ερμηνεία και σύγκριση των προσόντων μεταξύ διαφορετικών χωρών. Υπό αυτή την έννοια, το EQF είναι ένα πλαίσιο για πλαίσια ι και συστήματα και, συνεπώς, μπορεί να περιγραφεί και ως ένα «Μετά- πλαίσιο». (Ένα πλαίσιο προσόντων μπορεί να ενταχθεί σε ένα σύστημα προσόντων, όπου τα επίπεδα προσόντων περιγράφονται ρητά σε μια ενιαία ιεραρχία.)

Αυτό το μετά-πλαίσιο θα επιτρέψει στα συστήματα προσόντων με τα εγγενή επίπεδα ή και στα εθνικά και κλαδικά πλαίσια προσόντων τους, να συσχετίζονται το ένα με το άλλο. Κατά τη διαδικασία υλοποίησης του EQF, προβλέπεται κάθε χώρα να προσαρμόσει τα εθνικά της προσόντα (διπλώματα, πιστοποιητικά πτυχία) στα οκτώ επίπεδα του EQF, μέσω εθνικών πλαισίων προσόντων ή μέσω των εγγενών επιπέδων των εθνικών συστημάτων προσόντων.

Περισσότερα εδώ