Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ

Υπεγράφη και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπουργική απόφαση για την οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.η οποία αντικαθιστά παλαιότερη σχετική απόφαση.

Με τη νέα αυτή απόφαση επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές και βελτιώσεις:

  1. Τροποποιούνται οι ώρες εποπτείας και βελτιώνεται η αντιστοιχία τους σε διδακτικές ώρες, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την υλοποίηση της α΄ και β΄ φάσης της μαθητείας.
  2. Καθιερώνεται ως αποκλειστικό εξωδιδακτικό έργο στο διδάσκοντα/επόπτη του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» η τήρηση όλων των διοικητικών εγγράφων και διαδικασιών που αφορούν το τμήμα της μαθητείας.
  3. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» του ΕΠΑΛ, αποφοίτων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΕΕΓ-Λ) και ρυθμίζονται τόσο η συμμετοχή εκπαιδευτικών των ΕΕΕΓ-Λ στα τμήματα μαθητείας όσο και θέματα της εποπτείας στο χώρο εργασίας με τη συμμετοχή μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
  4. Ενσωματώνονται ρυθμίσεις για τις αναρρωτικές άδειες (με μεταβατικές ρυθμίσεις για τη σχολική χρονιά 2017-18) με βάση το νέο νόμο 4547/18.
  5. Ορίζονται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εν δυνάμει διδάσκοντες στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» με βάση το νέο νόμο 4547/18 που δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης του ωραρίου των αναπληρωτών και στα τμήματα της μαθητείας.
  6. Γίνεται ειδική αναφορά στην ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων (Α΄ ανάθεση) βάσει των Προγραμμάτων Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας»
  7. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των ΠΔΕ, ΔΔΕ, Διευθυντών ΕΠΑΛ και διδασκόντων για την εύρυθμη λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας».