Σπουδές Ελλήνων στα Πανεπιστήμια της Κύπρου

Mία από τις «εναλλακτικές» λύσεις για Έλληνες υποψηφίους σπουδαστές  είναι τα πανεπιστήμια της Κύπρου, τα οποία δέχονται κάθε χρόνο αρκετούς φοιτητές από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζει στα κυπριακά ΑΕΙ επιλέγει νομικές, παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές (αρχιτεκτονική και μηχανικών), αλλά και την κατεύθυνση της ψυχολογίας.

Στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα τρία δημόσια πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο) και τέσσερα ιδιωτικά (Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πανεπιστήμιο Νεάπολης), τα οποία προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και διδακτορικά (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα). Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια -όπου δίδακτρα καταβάλλονται μόνο σε μεταπτυχιακά  και διδακτορικά- είναι ο γενικός βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Έλληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων.

Ιδιωτικά
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το κριτήριο αποδοχής είναι το απολυτήριο Λυκείου με βαθμολογική προτεραιότητα, ενώ οι εγγραφές γίνονται Σεπτέμβριο και Ιανουάριο. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά κυμαίνονται περίπου στις 8.000 ευρώ ανά έτος και στις 8.000-12.000 ευρώ τα μεταπτυχιακά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για τους Έλληνες φοιτητές προσφέρονται μειωμένες τιμές, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα λειτουργούν και καλοκαιρινά τετράμηνα, κατά τα οποία οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της επιλογής τους και τη θερινή περίοδο. Επίσης διαθέτουν εστίες και υπηρεσίες ακαδημαϊκών ανταλλαγών ή διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Οι τίτλοι σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της ΕΕ και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ.

Το προφίλ των δημόσιων ιδρυμάτων

Όσον αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, οι ενδιαφερόμενοι για να σπουδάσουν το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση εισδοχής μαζί με τον βαθμό πρόσβασής τους με συστημένο ταχυδρομείο σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με προκήρυξη που βγαίνει στο τέλος Ιουνίου και περιγράφει ακριβώς τα βήματα που πρέπει να κάνει ο Έλληνας υποψήφιος σπουδαστής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν την αίτηση εισδοχής, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη στέγαση, τη σίτιση και τις παρεχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία υποτροφίες και επιδόματα, από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy/fmweb ή από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου www.cut.ac.cy/studies.

Μπορούν επίσης να τις εξασφαλίσουν από το Σπίτι της Κύπρου, της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, ΤΚ 105 57 Σύνταγμα, τηλ. 210 373 4934/914/913) και από το Γενικό Προξενείο Κύπρου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφ. Νίκης 37, ΤΚ 54013, τηλ. 231 026 0611/0697).

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται  στις ιστοσελίδες των δύο πανεπιστημίων γύρω στις αρχές Αυγούστου.  Κοινοποιούνται επίσης, τόσο στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα όσο και στο προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

Tι ισχύει για τη Στέγαση

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 208 δωματίων, στην Πανεπιστημιούπολη. Σαράντα (40) συνολικά δωμάτια κατανέμονται σε Ελλαδίτες και Έλληνες της διασποράς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είκοσι δύο (22) από αυτά κατανέμονται σε Πρωτοετείς Προπτυχιακούς Ελλαδίτες και Έλληνες της Διασποράς (20 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Α’ κατανομής και 2 σε Ελλαδίτες πρωτοετείς της Β’ κατανομής). Η κατανομή γίνεται με βάση καθορισμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά, το ενοίκιο για δωμάτιο της Φοιτητικής Εστίας κυμαίνεται μεταξύ ?102-136 μηνιαίως. Λόγω του περιορισμένου αριθμού δωματίων, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζει παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για ιδιωτικά διαμερίσματα / οικίες προς ενοικίαση.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενοικιάζει αριθμό διαμερισμάτων/δωματίων τα οποία διαθέτει, με επιδοτημένο ενοίκιο που καλύπτει γύρω στο 50% του κόστους, σε φοιτητές με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδεικτικά το ενοίκιο ανέρχεται σε ?130-?220 τον μήνα. Αριθμός διαμερισμάτων/δωματίων διατίθεται ειδικά σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές από Ελλάδα.

Υποτροφίες
Κάθε χρόνο η κυπριακή κυβέρνηση παραχωρεί σε Ελλαδίτες φοιτητές έξι υποτροφίες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και πέντε υποτροφίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους ?3.670 περίπου η καθεμία, με βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας για το επόμενο εξάμηνο, είναι η διατήρηση συνολικού μέσου σταθμικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 6.50 (Λίαν Καλώς).

Σίτιση Φοιτητών
Κάθε εξάμηνο η κυπριακή κυβέρνηση προσφέρει κουπόνια σίτισης σε όλους τους Έλληνες υπηκόους ή Έλληνες της Διασποράς, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, νοουμένου ότι οι οικογένειές τους διαμένουν στο εξωτερικό και δεν τους έχει παραχωρηθεί υποτροφία από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι Ελλαδίτες φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο, δικαιούνται δωρεάν σίτιση για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους. Τα ημερήσια κουπόνια σίτισης, αξίας ?7.00 το ένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δωρεάν διατροφή στα εστιατόρια των πανεπιστημίων κατά τις εργάσιμες μέρες. Τα κουπόνια παραδίδονται στους δικαιούχους φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου από το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης & Ευημερίας (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) ανάλογα.

Επιδόματα Κρατικού Φοιτητικού Πακέτου (ΚΦΠ)
Τα επιδόματα του ΚΦΠ παραχωρούνται από την κυπριακή κυβέρνηση υπό μορφή επιδομάτων προς οικονομική ενίσχυση όλων των προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι προέρχονται από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα τα ετήσια επιδόματα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • 1. Επιδότηση Στέγασης, μέχρι και ?150 μηνιαίως.
  • 2. Επίδοτηση Σίτισης, αξίας ?1.092 ετησίως.
  • 3. Επιδότηση Αγοράς Πανεπιστημιακών Βιβλίων μέχρι ?300.
  • 4. Επιδότηση Αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέχρι ?500.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Πανεπιστημιούπολη, Λευκωσία, τηλέφωνο: 00357 22 89 4021, φαξ: 00 357 22 89 5377 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο fm@ucy.ac.cy.

Πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών των δύο πανεπιστημίων μπορούν να ανευρεθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.ucy.ac.cy(Πανεπιστήμιο Κύπρου) και www.cut.ac.cy (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).